Josué Montello

* 21 augusti 1917 i São Luís, Maranhão, Brasilien † 15 mars 2006 i Rio de Janeiro, Brasilien

Josué Montello har sedan debuten med Janelas Fechadas (1941) varit intensivt verksam som romanförfattare, essäist, litteraturkritiker och skribent i många olika ämnen. Han har också författat en rad dramatiska verk.

Han föddes och växte upp i São Luís i delstaten Maranhão i norra Brasilien, där hans romaner ofta utspelar sig. Han har italienskt påbrå på faderns sida och portugisiskt på moderns. Under studietiden bodde han några år i Belém do Pará och flyttade slutligen till Rio de Janeiro 1936. Där började han arbeta vid utbildningsministeriet samtidigt som han medverkade i olika tidningar och tidskrifter.

1948 knöts Montello till nationalbiblioteket och hade sedan i perioder olika kulturella befattningar utomlands, bl a i Peru och Portugal. Mellan 1960 och 1967 var han chef för det historiska museet i Rio, och de två påföljande åren var han kulturattaché vid den brasilianska ambassaden i Paris.

Montello har också grundat Museu da República och är medlem av den brasilianska akademin. Han blev senare FN-ambassadör. Montellos mest kända bok är Cais da Sagracão (1971) med motiv från hemstaden São Luís. I denna och andra böcker tecknar han bilden av ett svunnet Maranhão, långt ifrån dagens moderna verklighet.

Bibliografi – böcker

Noite sobre Alcântara (1978)
En spännande historisk roman som utspelar sig på 1800-talet, vid tiden för slaveriets upphävande, i en liten brasiliansk småstad. Eva Stenvång