Mário de Andrade

* 9 oktober 1893 i São Paulo, Brasilien † 25 februari 1945 i São Paulo, Brasilien

Mário Raul de Morais Andrade var en av Brasiliens främsta modernistiska poeter, alltid i färd med att pröva det möjliga - och omöjliga - i lyrikens värld. Han var ett barn av storstaden São Paulos skiftande, mångkulturella liv som också präglar många av hans dikter. Vi möter en inspirerad poet som hänger sig åt spontana infall, associationer och experiment. Den första diktsamlingen kom ut 1917: Há uma gôta de sangue em cada poema. Under den betydelsefulla kulturmanifestationen Semana de Arte Moderna (São Paulo 1922) hörde Mario de Andrades dikter till de som lästes upp. Hans första novellsamling gavs ut 1926: Primeiro andar.

Han var en mångsidig intellektuell och kulturpersonlighet, med många intressen, kanske framför allt musik som han studerade vid musikkonservatoriet i São Paulo. Intresset för etnografi ledde till att han gjorde flera resor i otillgängliga trakter, bl a Amazonasområdet, för att möta ursprungsfolkens kultur och musik.

Förutom poesi skrev han noveller, romaner och böcker inom bl a ämnena etnografi och musikhistoria. Han medverkade även i olika tidskrifter med artiklar om musik, konst, litteratur och mycket annat. Från 1929 skrev han regelbundet i dagstidningen Diario Nacional.

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.