Mahasweta Devi Bengali: মহাশ্বেতা দেবী

* 14 januari 1926 i Dhaka, Brittiska Indien (nu Bangladesh) † 28 juli 2016 i Calcutta, Indien

Mahasweta Devi är en av Indiens främsta författare. Hon är född 1926, lever i Kolkata (Calcutta) och skriver på bengali. Bakom sig har hon en enorm produktion med över hundra böcker inom olika genrer, främst romaner och novellsamlingar, men också barnböcker dramer och politiska artiklar.

Mahasweta Devi är något av en social institution i dagens Indien. Ingen författare personifierar som hon det brinnande engagemanget. I allt hon gör tar hon ställning för dem som är utnyttjade och förtryckta i det indiska samhället. I sina koncentrerade och utmanande berättelser belyser hon framförallt det förtryck som stamfolken, och i synnerhet kvinnorna, utsätts för.

Hennes särpräglade prosa, där det höglitterära blandas med gatans bengali, ses som språkligt nydanande. Hennes böcker är översatta till många olika indiska språk. Hon är en känd politisk aktivist som är starkt engagerad för att värna om rättigheterna för de allra mest förtrampade grupperna i Indien i dag. År 1996 belönades hon med det mest prestigefyllda indiska litteraturpriset, Jnanpith.

Indiska Biblioteket samt förlagsinformation

Bibliografi – böcker

Ordfront 2008; övers. Jan Stolpe
Mahasweta Devi är en av Indiens främsta nutida författare, med över hundra böcker i de flesta genrer och därtill mängder av politiska artiklar och debattinlägg...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.

Övers. Birgitta Wallin
Novell. Förekommer i Karavan 2000:1.