Manuel Puig

* 28 december 1932 i General Villegas, Argentina † 22 juli 1990 i Cuernavaca, Mexiko

Manuel Puig föddes i en liten by på pampas, General Villegas, där han bodde fram till 1946 då han började studera i huvudstaden Buenos Aires. 1956 fick han ett stipendium som gjorde det möjligt för honom att studera vid Centro Experimentale di Cinematografia i Rom. Under sin tid i Europa bodde han även några månader i Sverige och försörjde sig som diskare på Berns i Stockholm.

Så småningom hamnade han i New York där han debuterade med La traición de Rita Hayworth som blev färdig 1965 men utkom först 1968. Puig bodde då sedan ett år tillbaka åter i Buenos Aires - enligt egen utsago efter att ha fått nog av det ohälsosamma klimatet i norr, i synnerhet vintertid. Efter att han publicerat sin tredje roman, The Buenos Aires Affair (1973), tvingades han dock att gå i landsflykt. Han bodde först i Mexico och senare i Brasilien.

Efter demokratiseringen valde han att stanna där, närmare bestämt i Rio de Janeiro. Ett år före sin död valde han att återvända till Mexico där han bodde tillsammans med sin mor i Curenavaca. Han skrev då på sin nionde roman som förblev oavslutad: Humedad relativa: 95%.

Puigs filmintresse gör sig ständigt påmint i hans böcker som ofta har dialoger av samma karaktär som man finner i filmer. Han skrev även teaterpjäser.

Författaren gjorde sig känd som en på samma gång känslig och avslöjande iakttagare av den latinamerikanska medelklassen och dess själsliga våndor. Många av hans böcker har filmatiserats och hans pjäser har spelats på teatrarna i USA och Europa. Han kom att bli mer känd utomlands än i sitt hemland.

Bibliografi – böcker

Sangre de amor correspondido (1982)
Alba 1987; övers. Elisabeth Helms
Också detta är en dialogroman, som skildrar det samtal som följer på den drygt trettioårige Josemars oväntade möte med den kvinna han i ungdomen svärmade f...
El beso de la mujer araña (1976)
Alba 1981; övers. Elisabeth Helms
En dialogroman om två män som delar cell i ett argentinskt fängelse. Det är dels den homosexuelle Molina, som avtjänar sitt fängelsestraff för otukt, dels den elva...