Niyi Osundare

* 1947 i Ikere-Ekiti, Nigeria
Niyi Osundare (född 1947 i Ikere-Ekiti, Ekiti, Nigeria) är en produktiv poet, dramatiker och litteraturkritiker. Han fick grader vid University of Ibadan (BA), University of Leeds (MA) och York University, Kanada (PhD, 1979). Tidigare professor (från 1989) och chef för Swedish (1993-1997) vid University of Ibadan blev han professor i engelska vid universitetet i New Orleans 1997. Niyi har en fru, Kemi, och tre barn, två flickor och en son som fortfarande bor i Nigeria. Hans döv dotter är den verkliga orsaken Niyi bosatte sig i USA. Hon kunde inte gå till skolan i Nigeria så de hittade en skola i USA för henne. De flyttade med henne så Niyi och Kemi kan vara närmare henne.
 
Han har alltid varit en häftig förkämpe för rätten till yttrandefrihet och är en stark anhängare av ordets makt, sade "att uttala är att ändra". Osundare är känd för sitt engagemang för socialt relevant konst och konstnärliga aktivism och har skrivit flera öppna brev till den tidigare presidenten av Nigeria (Olusegun Obasanjo), som Osundare har ofta offentligt kritiserat.
 
Osundare anser att det inte finns något val för den afrikanska poet men för att vara politiskt:
 
"Du kan inte hålla tyst om situationen i den typ av länder som vi befinner oss i, i Afrika. När du vaknar och det finns inget rinnande vatten, när du har en massiv strömavbrott i dagar och nätter, ingen mat på bordet, inget sjukhus för sjuka, ingen sinnesfrid, då bilden av linjalen du ser överallt är som en diktator med en pistol i handen, och på internationell nivå, när du lever i en värld där din kontinent är avsänts till marginalen, en värld där färgen på din hud är en konstant nackdel, vart du än går -. så finns det inget annat sätt än att skriva om detta, i ett försök att förändra situationen till det bättre "
 
Enligt regeln om diktatorn General Sani Abacha (1993-1998), Osundare bidrog regelbundet dikter till en nigeriansk nationell tidning (nu en del av uppsamlings Songs of the Season) som kritiserade regimen och kommenteras människors liv i Nigeria. Som ett resultat han ofta besöks av säkerhets ombud och bad att förklara sina dikter och till vem de som avses:"By that time I realized that the Nigerian security apparatus had become quite 'sophisticated', quite 'literate' indeed!"

"A couple of my students at the University of Ibadan had become informers; a few even came to my classes wired. And when I was reading abroad, someone trailed me from city to city. At home, my letters were frequently intercepted."

År 1997 accepterade han en undervisning och forskning tjänst vid University of New Orleans. År 2005 Osundare fångades i orkanen Katrina, och han och hans fru hade fastnat i deras vinden för 26 timmar. Deras granne, som vid den tiden körde förbi i sin båt, hörde deras rop på hjälp. De räddades och studsade runt från räddnings skyddsrum tills de hamnade i Ringe, New Hampshire, där Osundare kunde få ett lärarjobb som professor vid Franklin Pierce Collage till saker lugnat ner sig.
 
Han är innehavare av ett flertal utmärkelser för sin poesi, liksom Fonlon / Nichols utmärkelse för "excellence i litterärt skapande i kombination med betydande bidrag till de mänskliga rättigheterna i Afrika".
 
Hans 60th litterära Fete ägde rum på platser i Ikere-Ekiti, Ibadan och statliga Lagos Nigeria i mars 2007. [1]
 
Hans dikt "Inte min affär" är obligatorisk studie i AQA en kursplan för GCSE engelska språket.
 
I december 2014 var Osundare delades Nigerias nationella Merit Award (NNMA) för akademisk excellens. [2]
 
Från: Wikipedia the Free Encyclopedia (2015)
 

Citat 

Bluesen fick honom att minnas den traditionella yorubapoesin från utväxten. Det var upprepningen och den lyriska förtägningen som påminde honom.

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.

Övers. Birgitta Wallin
Poesi. Förekommer i Karavan 2015:2.
Niyi Osundare från Nigeria, utgår från den muntliga traditionen och lyssnar till sina dikter innan han skriver dem. Allt börjar i rytmen, men diktens betydelse är inte...