Paco Ignacio Taibo II

* 11 januari 1949 i Gijón, Spanien

Paco Ignacio Taibo II är en av Mexicos internationellt mest kända författare, med publiceringar i mer än 20 länder och böcker översatta till närmare femton språk. Han är en deckarförfattare med tydlig politisk vänsterprofil.

Han har varit aktiv inom olika områden, bl a som universitetslärare i historia och antropologi, som journalist, tidskriftsredaktör och manusförfattare till TV, film och serier.Han är också grundare av en internationell deckarförfattarorganisation (AEIP) som organiserar den multikulturella deckarfestivalen Semana negra varje år i Spanien.

Ursprungligen kommer han från Asturias i norra Spanien. Familjen flyttade till Mexico av politiska skäl när Taibo II var nio år. Sedan dess har han bott i Mexico City, där även många av hans romaner utspelar sig. Han aktiverade sig politiskt som student och började tidigt medverka i ett flertal tidskrifter. Eftersom han har samma namn som sin far, som också är författare, la han till II efter Taibo för att särskilja dem.

Framför allt har han skrivit deckare, men även historiska böcker, essäer och en biografi om Che Guevara. Många av deckarna handlar om privatdetektiven Héctor Belascoarán, som exempelvis Osaliga döda som finns på svenska.

Totalt har han publicerat ett 50-tal titlar i olika genre och fått flera nationella och internationella priser. Kännetecknande för hans böcker är humor, ironi, själv- och samhällskritik. Hans intresse för historia låter sig ibland synas i val av miljö och personfigurer. Han varierar gärna stil och experimenterar med berättartekniker och genre. Romanerna kan likna pussel där läsaren förvirras och roas.

Annakarin Thorburn

Externa länkar 

Bibliografi – böcker

Muertos incómodos (2005)
På Subcomandante Marcos initiativ började han och deckarförfattaren Paco Ignacio Taibo II skriva vartannat kapitel i en följetong i den mexikanska dagstidningen La Jornada, som...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.