Osaliga döda

På Subcomandante Marcos initiativ började han och deckarförfattaren Paco Ignacio Taibo II skriva vartannat kapitel i en följetong i den mexikanska dagstidningen La Jornada, som resulterade i kriminalromanen Osaliga döda.

Parallellt undersöker två romanhjältar varsitt fall. Den ena är Taibos detektiv Héctor Belascoarán Shayne, som följt med i en serie tidigare romaner. Den andra är Elías Contreras, undersökningskommisionär för zapatiströrelsen, död men högst aktiv och existerande bland de levande i romanhistorien. Héctor försöker ta reda på hur en man som för trettio år sedan mördades av militären plötsligt kan lämna telefonsvararmeddelanden hos sin gamla vän. Vad vill han och vad menar han egentligen med att Bin Laden är en utklädd mexikansk tacoförsäljare som hittat sig till porrbranschen? Och vem är egentligen hans egna mördare?

Elías är en mayaindian från bergen som tar sig ner till "monstret", alltså Mexiko City, för att leta rätt på en viss Morales som är inblandad i kriminella affärer som går via Chiapas. Elías har en indians blick, språk och referensram vilket ställer sig i kontrast till stadsvärlden och komiska situationer uppstår.

Författarna har var och en sin egen stil, även om de båda har en humoristisk och lekfull ton. Det mexikanska samhället och politiska maktspelet speglas och avslöjas från olika håll. Andra röster än Elías kommer tillfälligt in i Subcomandantes kapitel, som utländska fredsobservatörer, politiker, författare och smörgåsförsäljare. Tonen är lustig och pratig, även om ämnet är allvarligt. Historierna vävs in i varandra, spåren verkar gå åt samma håll och huvudpersonerna får snart hjälp av varandra.

Annakarin Thorburn

Anmärkning 

Skriven tillsammans med Paco Ignacio Taibo II