Subcomandante Marcos

* 1957

Med sin kamp för ursprungsbefolkningens rättigheter i Chiapas, Mexico, har Subcomandante Marcos blivit en mytomspunnen vänstersymbol i likhet med Che Guevara. Han är främste talesman för den indianska gerillan EZLN, Zapatisterna, och håller sig hemlig med sitt täckta ansikte och det tagna namnet Marcos, som enligt honom kommer från en bortgången kamrat. Det misstänks att han är en före detta radikal filosofilärare vid namn Rafael Guillén, som flyttade ut i djungeln i mitten av 80-talet för att göra revolution med indianerna. Sedan dess har han levt uppe i bergen, skild från staden och samhället. Därifrån har han fört en verbal kamp, genom att skriva brev och publicera texter i media och böcker. Ordet har varit hans främsta vapen och hans texter till massmedia, anhängare och motståndare har kommit att kallas cyberkriget.

Subcomandante Marcos har publicerat ett tjugotal böcker och i dem samt andra sammanhang mer än 200 essäer och berättelser. På så sätt framför han sina budskap och sin ideologi, men inte på ett direkt sätt utan i vardagliga berättelser eller fabler. Stilen är ofta ironisk, romantisk eller humoristisk. Hans författande har alltså huvudsakligen haft en politisk och filosofisk riktning, även om formen varit poesi, noveller eller berättelser för barn.

Annakarin Thorburn

Titlar på svenska: Osaliga döda (2006) Skriven tillsammans med Paco Ignacio Taibo II Från sydöstra Mexicos underjordiska berg (2001)

Titlar på spanska, ett utdrag: Noches de fuego (2006)

Ya basta! (2004)

Desde las montañas del sureste mexicano (2000)

Correo de la selva (2000)

La historia de los colores (1999) (barnbok)

Externa länkar 

Bibliografi – böcker

Muertos incómodos (2005)
På Subcomandante Marcos initiativ började han och deckarförfattaren Paco Ignacio Taibo II skriva vartannat kapitel i en följetong i den mexikanska dagstidningen La Jornada, som...