Phan Thi Vang Anh

* 1968

Phan Thi Vang Anh är född 1968 i en litterär Hanoifamilj, där fadern var en av Vietnams mest kända poeter och modern romanförfattare. Vang Anh utbildade sig till läkare vid medicinska fakulteten i Ho Chi Minh-staden, där hon också arbetade på ett sjukhus till för några år sedan. Efter ett kortare äventyr som expedit i en exklusiv inredningsaffär arbetar hon nu som redaktör på ett bokförlag för barn- och ungdomslitteratur, baserat i Ho Chi Minh-staden och Hanoi.

Hennes noveller vann från första början en entusiastisk läsekrets, såväl hennes stil som motiv kändes nya och unga. De människor hon skriver om är också oftast unga, deras problem kan tyckas obetydliga men deras sorger är stora. Temat generationsklyftor är återkommande, liksom upplevelsen av den försuttna möjligheten, ögonblicket då det blev fel, det bagatellartade som får alltför stora konsekvenser.

Karin Lidén

Bibliografi – böcker

Khi nguoi ta tre (titelnovellen)
Phan Thi Vang Anh skriver från 1990-talets Vietnam. Hon hör till den generation som blev vuxen samtidigt som landet började se framåt efter decennier av krig och ekonomisk ruin. Hennes unga...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.

Övers. Karin Lidén
Novell. Förekommer i Karavan 2002:3-4.
Övers. Karin Lidén
Novell. Förekommer i Fjärran ifrån och nära.