Quino Joaquín Salvador Lavado

* 17 juli 1932 i Mendoza, Argentina † 30 september 2020

Pseudonym för Joaquin Salvador Lavado. Han kallades Quino (förkortning av Joaquin) redan som barn, född i Argentina (Mendoza) av spanska emigranter och är en knivskarp skämttecknare och författare i den argentinska absurda tecknartradition som t ex Lino Palacio, Divito och Oski representerar. Han har därtill engelska och franska "ink brothers", men har aldrig själv slagit igenom i engelskspråkiga länder.

Hans närmaste motsvarighet är Schulz som bl a tecknat den amerikanska Snobben. 1969 presenterade italienaren Umberto Eco Quinos tecknade serie Mafalda för första gången i Europa. Serien har sedan dess publicerats i Frankrike, Grekland, Kina, Portugal och Sverige. Quino var flykting i Italien undan Argentinas hårda diktatur 1976-79 och har sedan fortsatt att tillbringa fyra månader per år i Italien.

Quino har tecknat hela sitt liv och slog igenom med Mafalda. Serier om henne tecknade han dagligen i tio år men slutade 1973, vilket inte hindrat att hon kommer ut i ständigt nya upplagor. Vid unika tillfällen kan han låta henne uppstå i viktiga kampanjer, som t ex för att informera om FNs deklaration om Barns rättigheter 1988.

Hans bilder är omsorgsfullt utförda, alltid i svartvitt och med uttrycksfulla detaljer och de drar uppmärksamheten till maktrelationer, sociala orättvisor och miljöförstöring. Skämtbilder som knyts till frågor som han gärna erkänner "inte handlar om något roligt". Han använder en skalpell snarare än kittlar revbenen och hans svidande skämt har under åren varit lika relevanta i Francos Spanien, Fidels Cuba eller militärre-gimerna i Latinamerika. Quinos bilder finns samlade i t ex i Quinoterapia 1985 och Mondo Quino1998.

Bibliografi – böcker

Mafalda
Nordan 1982; övers.
Mafalda är en frågvis sexåring, som älskar Beatles, hatar soppa och är bekymrad över krigen i världen och jordens hälsa. Hon har en barnsligt oskuldsfull...