Suad Amiry Arabiska: سعاد العامري‎

* 1951

Suad Amiry föddes och växte upp i Amman som dotter till föräldrar som flytt från Jaffa i Palestina 1948. Hon studerade arkitektur vid Amerikanska universitetet i Beirut och University of Michigan och doktorerade sedermera vid universitetet i Edinburgh. Till Ramallah kom hon 1981 för att undervisa vid Birzeit-universitetet, träffade sin blivande man och gifte sig. 1992 grundade hon Riwaq, Centre for Architectural Conservation. Hon har skrivit en rad böcker om palestinsk arkitektur och dessutom varit aktiv i det offentliga livet. 1991-93 deltog hon i de israelisk-palestinska fredsöverläggningarna i Washington.

För den stora publiken i och långt utanför Palestina har hon blivit berömd först nyligen med självbiografin "Sharon och min svärmor - dagbok från Ramallah". Den skrev hon under Israels invasion av Västbanken 2001-02 för att stå ut med att leva under det politiska och privata trycket och för att via internet kunna berätta om det dagliga livet för intresserade vänner på olika håll. I boken skildrar hon sitt liv i staden ända sedan hon flyttade dit 1981 - och det på samma galghumoristiska, självutlämnande sätt som i dagboken, det som har mött ett så väldigt gensvar.

Det är ett resultat av hennes starka, självständiga personlighets konfrontation med en absurd, i grunden tragisk verklighet. Hon reagerar spontant och mycket öppenhjärtigt på de trakasserier och restriktioner hon och andra palestinier utsätts för. Hon får här oftare anledning att gråta än att skratta. Det är problem med att få ID-kort, som hon själv måste vänta på i sju år, att behöva tillstånd för att resa utomlands, vägspärrar, väntan i köer, godtyckliga kontroller och kroppsvisitationer, och därtill utegångsförbuden. Det är en vansinnigtillvaro som inte lämnar mycken energi över till mycket annat.

Amiry har fått priser, utmärkelser och bjudits in till bokmässor världen över sedan hon 2004 tilldelades det prestigefyllda italienska Viareggio-Versilia-priset för "Sharon och min svärmor". Boken har hittills sålts till sjutton länder.

Ingvar Rydberg

Suad Amiry  är en palestinsk kosmopolit som bott och arbetat världen över. I dag delar hon sin tid mellan usa och sin bas i Ramallah på Västbanken. Amiry är även verksam som arkitekt och är en av grundarna till Riwaq Centre for Architectual Conservation som arbetar för att skydda och bevara det palestinska byggnadsarvet.

Förlagsinformation

Bibliografi – böcker

Golda slept here
I de gamla arabiska kvarteren i Västra Jerusalem kantas gatorna av pampiga hus med stora trädgårdar. Alla bär de på en berättelse om människorna som byggde dem...
Sharon and my Mother-In-Law (2004)
Under Israels invasion på Västbanken och i Gaza 2001-2002 skrev Suad Amiry dagbok för att stå ut med att leva under det dubbla trycket - det politiska och det privata: "Kanske kommer jag en dag att...