Wei Hui

* 1973

Wei Hui, vars riktiga namn är Zhou Weihui, föddes 1973 i Shanghai. Hennes far är yrkesmilitär och enligt egen utsago fick hon en sträng uppfostran. Efter en rebellisk tonårstid började hon studera kinesiska och litteratur på Fudan-universitetet, Shanghais finaste utbildningsinstitution. Snart skrev hon egna noveller, inspirerad av författare som Anaïs Nin, Marguerite Duras och Henry Miller.

Hennes berättelser har titlar som "Fjärilens skri", "Åtråns pistol" och "Oskulden i vattnet" och är oftast symbolmättade historier om sex, droger och död i något mer glamorösa miljöer än de man hittar hos hennes främsta konkurrent, Mian Mian.

Sitt stora genombrott fick Wei Hui med romanen Shanghai baby, vars frispråkiga sexskildringar gjort boken förbjuden och Wei Hui till litterär superkändis.

Framgången ledde också till att Wei Hui fick ett stort antal efterföljare som bildade något av en egen art: de "vackra författarinnorna" som skriver om unga, sexiga kvinnor som lever ett utsvävande liv i Kinas storstäder och tävlar om att få sina böcker förbjudna av myndigheterna, eftersom det är en säker väg till berömmelse. Wei Hui har även skrivit essäsamlingen Wo de chan (Min zen), som handlar om hennes möten med människor och företeelser i väst.

Anna Gustafsson Chen

Bibliografi – böcker

Shanghai baby handlar om Coco, servitris med författardrömmar. Coco har arbetat som journalist men tagit time-out ett tag och när romanen börjar finner vi henne på ett café. Hon lever tillsammans med...