Yambo Ouologuem

* 22 augusti 1940 i Bandiagara, Mali † 14 oktober 2017

Yambo Ouologuem föddes i Bandiagara i Moptiregionen i Mali. Hans föräldrar tillhörde dogonfolket och hans far var verksam som skolinspektör. Som ende son fick han en gedigen utbildning med skolor både i huvudstaden Bamako och i Paris, där han studerade litteratur, sociologi och filosofi vid Sorbonne.

När debutromanen Le devoir de violence publicerades i Paris 1968 och belönades med Prix Renaudot, blev Ouologuem den förste afrikanen som förärades detta litteraturpris. Romanen väckte ett enormt uppseende, inte minst sedan författaren anklagats för plagiering. Tidskrifter stötte och blötte frågan, textavsnitt jämfördes, kritiker intervjuades och tog ställning för eller emot, men Ouologuem själv teg i debatten.

1969 publicerade han essäsamlingen Lettre à la France nègre, en rasande samling öppna brev till bl.a. Frankrikes president, där han gick till attack mot faderlig kolonialism och skenhelighet.

Under pseudonymen Utto Rodolph gav han ut en pornografisk roman på eget förlag i slutet på 60-talet (Les mille et une Bibles du sexe, 1969), men den av honom själv aviserade tegelstensromanen (Pilgrimerna från Kapernaum), med 250 personer och en handling som sträcker sig över flera tusen år, har aldrig publicerats.

Dikter av Ouologuem har varit publicerade i ett fåtal tidskrifter bl.a. i Nouvelle somme de poésie du monde noir. Specialnummer av Présence africaine 57 (1966).

I den av Per Wästberg sammanställda antologin Afrikansk lyrik (1970) återfinns Ouologuems dikt 1901 i tolkning av Anna-Lena Wästberg.

Barbro Norström Ridaeus

Bibliografi – böcker

Le devoir de violence (1968)
Ouologuems roman Våld väckte stor uppmärksamhet när den publicerades i Paris 1968, inte minst för att författaren lånat flera avsnitt från Graham Greenes It...