Yvonne Vera

* 19 september 1964 i Bulawayo, Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe) † 7 april 2005 i Toronto, Kanada

Yvonne Vera (1964-2005) från Zimbabwe var en av den unga afrikanska litteraturens allra främsta namn.

Hon hann under sitt korta liv uppnå en erkänsla och berömmelse som kommit mycket få i hennes generation, allra minst afrikanska författare, till del. Hon bodde flera år i Canada där hon också avled, men hann också arbeta som chef för Zimbabwes nationalmuseum i sin födelsestad Bulawayo.

Hon belönades med en lång rad pris och utmärkelser, bl.a. Commenwealth Writers Prize (Africa Region), Berlin Literature Prixe, Macmillan Writers´ Prize for Africa samt de svenska prisen Afrikas Röst och Svenska Pens Tucholskypris.

Från debuten1992 publicerade hon, sex volymer skönlitteratur, en novellsamling, Why Don't You Carve Other Animals och fem romaner, Nehanda, Without A Name, Under The Tongue (Under tungan, 1999) Butterfly Burning (Flammande fjäril, 2003) och The Stone Virgins (Jungfrur av sten, 2005).

Yvonne Veras stil är hennes alldeles egen, lyrisk och tät, stundtals inte helt lätt att ta till sig, febrig och hetsig, men med en tydligt kännbar koppling till ett traditionellt afrikanskt muntligt berättande. Hennes ämnen är genomgående kopplade till de prövningar, våldsamma omstöpningar och förödmjukelser som Zimbabwes folk har fått utstå under befrielsekriget och de svåra åren därefter. Inte bara hennes kraftfulla ställningstagande för vardagsmänniskornas situation utan också hennes konsekventa vägran att inte ge efter för kraven på ett konventionellt realistiskt berättande har gjort att hon upplevts som provocerande.

Men just Veras förmåga att förena ett djupt engagemang för den politisk-sociala situationen i hemlandet med ett djärvt modernistiskt, poetiskt och mångbottnat språk gör att hennes författarskap känns som ett av de mest löftesrika för den afrikanska litteraturen.

Jan Ristarp

Bibliografi – böcker

The stone virgins (2002)
Ordfront 2005; övers. Roy Isaksson
Kezi heter en liten ort 20 mil från storstaden Bulawayo iZimbabwe. Centrum i byn är en affär där bussen stannar och avlämnar människor och paket, där nyheter utbyts och där ortens enda telefonkiosk...
Butterfly burning (1998)
Ordfront 2003; övers. Roy Isaksson
Berättelsen om kärleken mellan Phephelaphi och Fumbatha och deras tillvaro i Zimbabwe under 1940-talet.Yvonne Veras magnetiska språk förmedlar förtvivlan och hopp, glädje och lidande hos en ung...
Under the tongue (1996)
Ordfront 1999; övers. Roy Isaksson
"Mormor säger att min tunga kan bära allt, till och med himlen". Zimbabwes mest kända författare har skrivit en tät och lyrisk roman om en flickas smärtsamma...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.

Övers. Roy Isaksson
Novell. Förekommer i Karavan 2005:2.
Övers. Roy Isaksson
Novell. Förekommer i Karavan 1999:4.
Essä. Förekommer i Emergencia.