Epidemiernas kontinent
Epidemiernas kontinent är en elegi över Irak. "Vi dör och vårt land får leva" säger diktens röster, "Vi dör och vårt land får leva". Men liksom Eliots Det öde landet blir elegin till en sång om återuppståndelse. Det enda möjliga hoppet är att ta sig igenom förstörelsen till återfödelsen.
Män i solen och andra palestinska berättelser
Här behandlas i Tranans nya upplaga av "Män i solen", förutom titelromanen, "Umm Sa'd". De ger med utgångspunkt från Kanafanis första och mest berömda roman en god uppfattning om hans utveckling fram till hans för tidiga död 1972.
Versläsaren
Det är 70-tal och kriget mellan Iran och Irak bryter ut. Lantarbetaren Issa i norra Iran kommer i konflikt med ett gäng tjuvar, som vill skrämma bort honom från hans arbetsplats. När Issas fru dör, upptäcker Issa att han kan tjäna pengar som versläsare på begravningsplatsen.
En stad vid namn Komeit
Denna roman, som Sigrid Kahle kallat "en parabel om Saddams Irak," utspelas i slutet av 1970-talet, strax före Iraks krig mot Iran. Komeit (fiktivt namn) är en liten dyster stad i sydöstra delen av landet nära gränsen till Iran.
Strutsägget
Den egyptiske författaren Raouf Masaad tar oss här med på en hisnande resa genom ett kringflackande liv: från barndomen som son till en kristen präst i Sudan via fem år i koncentrationsläger i Nassers Egypten till landsflykt i Libanon, Irak och Polen.
Sirenerna i Bagdad
En ung, känslig student från en sömnig småstad i Irak blir vittne till hur hans pappa blir förödmjukad av tanklösa amerikanska soldater under en bröllopsfest. Han blir stum av aggressivitet och ger sig så småningom iväg till Bagdad för att ansluta sig till en terroristcell.