En stad vid namn Komeit

Översättare:
Original: Makan ismuhu Komeit (1997)
Romaner Mellanöstern

Denna roman, som Sigrid Kahle kallat "en parabel om Saddams Irak," utspelas i slutet av 1970-talet, strax före Iraks krig mot Iran. Komeit (fiktivt namn) är en liten dyster stad i sydöstra delen av landet nära gränsen till Iran. Dit skickas Saleh, en ung historielärare från Bagdad för att undervisa i stadens gymnasium. Tidigare känd som poet och marxistisk existentialist har han tvingats skriva under ett papper på att akta sig för politik och inte skriva poesi. Saleh vill börja ett nytt liv i denna avkrok, där han vuxit upp och där hans mormor ännu lever. Han har delvis själv fått välja denna förvisningsort.

Området styrs enväldigt av Isam Mahud, tillhörig en opportunistisk familj som blivit rik och mäktig redan på osmansk tid. Han fungerar numera som det styrande Ba'thpartiets förlängda arm. Saleh kallas snart till förhör hos stadens myndighetspersoner, som fått rapport om hans bakgrund. De sätter upp de regler för vad han har att hålla sig till och läxar upp för honom att han "ännu inte ansökt om medlemskap i vårt stora parti".

Saleh har inte bara lämnat en intellektuell tillvaro bakom sig i Bagdad utan också den kvinna han varit gift med, Hamida, välutbildad programmakare på den irakiska radion Efter ett tag reser han upp till huvudstaden för att ordna formaliteterna kring deras skilsmässa. Det är en period av gastkramande politisk åtstramning. Hamida har inte bara tröttnat på sin velige make i allmänhet. Hon finner honom också politiskt mycket obetänksam, därför att han gått in i kommunistpartiet, fortfarande landets ledande oppositionskraft, just när en brutal repression förestår. Hon ses numera tillsammans med en officer. Denna anpasslighet fyller å andra sidan Saleh med avsmak. Deras förhållande är definitivt slut.

I Komeit dras Saleh till en elev i sin klass, Majida, en självständig flicka som delar hans litterära och politiska intressen. Men det visar sig att hon sedan en längre tid uppvaktas av bossen Isam, om än utan framgång. Ett triangeldrama utvecklas mellan de tre. Isam får reda på att hennes bror är aktiv i oppositionen och hon låtsas ge efter för att rädda sin familj från brutala repressalier. Deras bröllop äger rum i en fågeldal, som Isam inhägnat och förvandlat till ett fritidsparadis, dit han bjuder in gäster på jaktpartier. Han försöker där närmast våldta henne i en vasshydda. Majida förstår att hon och Saleh aldrig kommer att kunna leva tillsammans någonstans så länge Isam Mahud och vad han står för existerar. Och denna härskande ordning knakar faktiskt i fogarna. När en biograf strax därpå invigs i staden i Isams och hans kumpaners högtidliga närvaro, går motståndsmän till aktion. Eldslågor slår upp mot himlen åt fågeldalen till. Isam rusar ut. Majida flyr från honom till Salehs mormors hus, där Saleh sätter henne i en bil. De kör i rasande fart ut ur staden. Men där kolliderar de efter en stund med en stridsvagn, som närmar sig med släckta lyktor. Krig har samma kväll utbrutit mellan i Irak och Iran.
Ingvar Rydberg