Amulett

Den chilenske författaren Roberto Bolaño skapade under sin livstid en romanvärld med helt egna lagar, hallucinatorisk och skrämmande autentisk på en gång, där moståndet mot övergrepp och politiskt våld utgör själva bränslet i prosan. Inte minst har han bidragit till välrdslitteraturen med en egen fasaväckande geografi i staden Santa Teresa, verklighetens Ciudad de Juarez precis på gränsen till Texas, de många kvinnomordens stad som spelar en viktig roll i 2666 och De vilda detektiverna.
Det pågår en kurragömmalek med både fiktiva och verkliga personer i hans romaner, som inte sällan dyker upp i olika berättelser, och gör hela hans verk till ett sammanhängande helt. Så är exempelvis huvudpersonen i Amulett - poeten Auxilio Lacouture, den mexikanska poesins moder - en av birollsinnehavarna i De vilda detektiverna. I Amulett sitter hon gömd på en toalett på den filosofiska och litterära institutionen i ett av Mexiko Citys universitet, som är ockuperat av armén. Hon sitter där i tolv dagar 1968 och minns sitt liv i en medvetandeström som går mellan dröm och vaka.
I Amulett dyker också än en gång den mystiska sifferkombinationen 2666 upp.
[Förlagsinformation]

Recension 

Utdrag - citat 

Ibland får jag för mig att såväl mina böcker som mina små lerfigurer på något sätt gör mig sällskap . Men hur kan de göra mig sällskap? tänker jag. Svävar de runt mig? Svävar de över mitt huvud? Har böckerna och de små lerfigurerna jag har tappat bort förvandlats till luft i DF? Har de blivit till aska som blåser genom den här staden från norr till söder och från öster till väster?

Externa länkar