De fyra böckerna

De fyra böckerna är en mörk och djärv satir som utspelas på ett fångläger för intellektuella som ska omskolas under Maos kampanj Det stora språnget.

Förlagsinformation

De vackra är ännu inte födda

Den namnlöse hjälten i Ayi Kwei Armahs debutroman lever i ett samhälle där korruption hör till vardagen. Han har beslutat sig för att inte utnyttja sin ställning som järnvägstjänsteman och ta emot mutor. Men hans integritet möts av idel förakt, från kollegor såväl som från hans egen familj.

Amulett

Den chilenske författaren Roberto Bolaño skapade under sin livstid en romanvärld med helt egna lagar, hallucinatorisk och skrämmande autentisk på en gång, där moståndet mot övergrepp och politiskt våld utgör själva bränslet i prosan.

Den sveklösa jorden: berättelser från en bergstrakt (Houtu: Lüliang shan yinxiang)

Samlingen innehåller 17 noveller som alla utspelar sig på landsbygden under 1960- och 1970-talen.

Anna Gustafsson Chen

Rotlös

Dangarembgas debutroman, som tilldrar sig i 60-talets Rhodesia, är en bildningsroman med ett idag nära nog klassiskt tema: konflikten mellan å ena sidan den västerländska utbildningen och dess värderingar och å andra sidan det gamla stamsamhället och dess kultur, men romanen färdas längre och dis

Järngräshoppan

Denna självbiografiska roman består av två delar, som i original kom ut med några års mellanrum med olika namn. I denna svenska utgåva har de båda samlats i en volym och ges där rubrikerna "Barndomen" och "Ungdomen".

Ett ungdomsporträtt

Denna självbiografiskt baserade novellsvit (Vid flodmynningen, Vår glada ungdom, och Vintern det året) utspelar sig under slutet av 60-talet.

Mardrömmen

- Det är hjärnbrock, är det skakande besked, som Fågel får av läkaren. Nu står han inför utsikten att bli fjättrad för livet vid sitt nyfödda, missbildade barn. Ska han behålla barnet eller låta det dö? En  roman om en man och hans samvete.

Förlagsinformation

Norwegian wood

När den trettiosjuårige Toru Watanabe hör Beatles-låten "Norwegian Wood" spelas i en sliskig orkesterversion i ett flygplan så är det som om hans huvud sprängs i bitar. Som av en blixt väcks minnet av en kärlek han upplevt i skarven mellan tonår och vuxenhet.

Warda

Denna roman av Sonallah Ibrahim från 2000 har mycket gemensamt med sin upphovsman. Han har många minnen att ösa ur och har blivit åtskilliga av sina ungdomsideal trogen, åtminstone vad gäller synen på arabvärldens moderna historia.