Rotlös

Trevi 1990
Översättare:
Original: Nervous conditions (1988)
Romaner Afrika

Dangarembgas debutroman, som tilldrar sig i 60-talets Rhodesia, är en bildningsroman med ett idag nära nog klassiskt tema: konflikten mellan å ena sidan den västerländska utbildningen och dess värderingar och å andra sidan det gamla stamsamhället och dess kultur, men romanen färdas längre och diskuterar frigörelsens dilemma i ett vidare perspektiv.

Shonaflickan Tambudzai, som växer upp på landet i en mycket fattig familj, får chansen att studera vid en missionsskola när hennes bror oväntat dör. Hennes kusin Nyasha, vars far Babamukuru är rektor för skolan och släktens stolthet och primära försörjningskälla, har återkommit med sin familj efter några år i England. Nyasha kan citera ur världslitteraturen, men hon har förlorat kontakten med sitt eget språk och sitt eget folk. Hon har genomskådat de mekanismer som styr samhället. Hon ser sin far som en marionett som bugar när kolonialisterna drar i trådarna. Han är sinnebilden för den assimilerade afrikanen somokritiskt övertagit kolonialisternas värderingar. Nyasha misstror den utbildning hennes familj erövrat. Bildningen har inte frigjort deras tankar och hon öppnar Tambus ögon för insikten om att frigörelse är mer än utbildning och god ekonomi.

Rotlös är en roman med feministiskt perspektiv. En central fråga i boken är hur man ska undvika de vanliga kvinnofällorna och uppnå frigörelse utan att svika sitt ursprung och förlora sina rötter. En fråga på vilken Dangarembga inte tycks ha något färdigt svar. Nyasha, i ständig opposition mot sin far och hans värderingar, kollapsar slutligen under trycket och får ett nervöst sammanbrott.
Tambu, som är av mindre sprött virke, kämpar vidare mot självförverkligande.

Det finns en klarsynthet och en självsäkerhet som imponerar i denna skildring av den afrikanska kvinnans dilemma i ett patriarkaliskt samhälle.
Originalets titel syftar på Jean-Paul Sartres förord till Frantz Fanons bok Les damnés de la terre (1961; The wretched of the earth, 1966) som i engelsk översättning lyder: The status of the "native" is a nervous condition.
Barbro Norström Ridaeus
__________________________________________

Tambu är en 13-årig flicka som växer upp på 1960-talet i Rhodesia, nuvarande Zimbabwe. Hennes största längtan är att få gå i skolan, vilket hon får möjlighet till med hjälp av en farbror, men först när hennes bror dör. Hennes kusin Nyasha har kommit tillbaka till Afrika från London. Båda är rotlösa i det moderniserade Zimbabwe.

Tsitsi Dangarembgas bok är en stark skildring av afrikanska kvinnors villkor, fångade mellan en västerländsk livsstil och den traditionella där familjen och släkten betyder allt. Storfamiljen är på gott och ont. Skolan är den traditionella, hårda, anglosaxisk missionskolan, en utbildning som hägrade för de flesta afrikaner och som många berömda författare berättat om. Flickorna slits mellan Afrika och västerlandet. Tambu är en robust bondflicka och klarar det, Nyasha går under.
Britt Isaksson