Tsitsi Dangarembga

* 1959

Tsitsi Dangerembgas roman Nervous conditions (Rotlös) är den första romanen på engelska av en svart författarinna från Zimbabwe. Dangarembgas föräldrar, som tillhör den första vågen av zimbabwiska akademiker, studerade i England, där hon tillbringade sina första barndomsår.

Åter i Zimbabwe studerade hon först vid en missionsskola i Mutare och senare vid en amerikansk klosterskola. Hon läste medicin i Cambridge i tre år, men återvände till hemlandet 1980, strax före självständigheten, och började arbeta som copywriter på en reklamfirma i Harare.

När hon studerade psykologi vid universitet i Harare deltog hon i en dramagrupp, men upptäckte att det inte fanns några pjäser med roller för svarta skådespelerskor. Under åren 1983-84 skrev hon raskt tre pjäser, varav två uppfördes av hennes grupp, The lost of the soil och She no longer weeps. Den senare handlar om en ung studentska vars föräldrar och pojkvän stöter bort henne när det visar sig att hon väntar barn, men som på egen hand och med lika delar av lidande och beslutsamhet till sist lyckas reda upp sin trassliga situation. Pjäsen publicerades av College Press Zimbabwe 1987.

Nervous conditions påbörjade Dangarembga redan 1985. Hon erbjöd den till ett bokförlag i Zimbabwe, men refuserades och gick därför vidare till The Womens Press i London, som antog boken. Först sedan den publicerats i England vågade en inhemsk förläggare ge ut boken i Zimbabwe.

Tsitsi Dangarembga skriver på engelska. Efter ett mellanspel på en filmskola i Berlin ägnar hon sig nu på heltid åt sitt författarskap.

Barbro Norström Ridaeus

TSITSI DANGAREMBGA (född 1959) bor i Harare, där hon vid sidan av författarskapet förestår ett filminstitut. Hennes debutroman Nervous Conditions (på svenska 1990 med titeln Rotlös) är en modern klassiker och tog häromåret plats på BBC:s lista »Top 100 books that changed the world«. I En kropp att sörja återvänder hon till sin huvudperson »Tambu«, men romanen går att läsa helt fristående.

Förlagsinformation

Bibliografi – böcker

Rhodesia, 1970-tal. Tambudzais familj lever mitt i kampen för ett självständigt Zimbabwe, men själv längtar hon efter att börja sitt andra år på...
Tambudzai är inte längre ung, men har ändå sagt upp sig från sitt jobb som copywriter efter att hennes vita kollegor ännu en gång tagit åt sig äran f...
Nervous conditions (1988)
Trevi 1990; övers. Irja Carlsson
Dangarembgas debutroman, som tilldrar sig i 60-talets Rhodesia, är en bildningsroman med ett idag nära nog klassiskt tema: konflikten mellan å ena sidan den västerländska utbildningen och dess...