Analys av ett försvinnande

Forum 2012
Översättare:
Original: Anatomy of a disappearance (2011)
Romaner Libyen

Denna andra roman av Hisham Matar efter framgången med debuten ”Ingen i världen” (2006) har samma huvudtema som den förra: En ung pojkes far kidnappas och förblir spårlöst försvunnen för förmodad oppositionell verksamhet mot Qadhafi-regimen i Libyen. (Det var också just vad Matars egen far råkade ut; detta trauma går igenom allt vad Matar skriver.) Men denna roman, ”Analys av ett försvinnande”, utvecklas på ett helt annat sätt. Så den läsare som väntar sig en måttligt intressant repris blir glatt överraskad. ”Glatt” är dock ett malplacerat ord i sammanhanget, eftersom det är fråga om en genomgående melankolisk roman. Den har också många lyriska kvalitéer.

Pojken Nuri är tolv år och moderlös sedan några år när handlingen börjar. Fadern är en förmögen exillibyer, som varit betrodd under monarkin. De vistas mestadels i Egypten och tillbringar somrarna på en exklusiv badort utanför Alexandria. Där dyker en ung engelsk kvinna, Mona, upp. Henne blir båda snabbt förälskade i. Nuri försöker uppvakta henne, men det blir naturligt nog fadern hon efter ett tag gifter sig med. Det leder till en ny fas i detta anmärkningsvärda triangeldrama. Mona finner sin unge beundrares kval och mödosamma insikter roande, smickrande och samtidigt patetiska. Nuri verkar för sin del projicera alla möjliga av sina sorger, observerade frågor och känslor på Mona. Därför hon blir så betydelsefull för honom.

När fadern försvinner (kidnappad på ett hotellrum i Genève), ändras förutsättningarna och det centrala blir nu lösandet av detta mysterium. Nuri växer upp till en ung pojke och umgänget med Mona blir inte längre så oskuldsfullt. Faderns försvinnande kastar också sin tunga skugga över hela den fortsatta berättelsen. Nuri går på internatskola i England, fri från ekonomiska bekymmer tack vare dispositioner i faderns testamente. De båda får allt svårare att träffas och Nuri tappar till slut intresset för Mona. Utexaminerad i konstvetenskap återvänder han till Egyptem. Mer än något annat är ”Analys av ett försvinnande” en skildring av människans remarkabla förmåga att hantera att frågor förblir obesvarade, att avsked aldrig blir av och att saknad görs till vardag. Nuris sorg över sin far och väntan på att han ska komma tillbaka blir romanens såväl slut- som begynnelseackord. [Ingvar Rydberg]

 

RECENSION

Tidningen Vi
SR Kulturnytt  
Kristianstadsbladet
Sydsvenskan
Svenska Dagbladet
Östgötacorrespondenten
Dagens Nyheter
Expressen
dagensbok.com (blogg)
Helsingborgs Dagblad
DAST Magazine
Nerikes Allehanda
Alba.nu
Nydahls Occident (blogg)