Brev från Senegal

Berghs 1980
Översättare:
Original: Une si longue lettre (1980)
Romaner Senegal

Mariama Bâ debuterade sent, först vid femtio års ålder kom hennes debutbok Brev från Senegal. Ramatoulaye, som just blivit änka, skriver brev till sin väninna Aissatou. Brevskrivandet blir ett reningsbad för Ramatoulaye som i brevets form vågar ge utlopp för alla de känslor hon burit på under sitt trettioåriga äktenskap. Väninnorna Aissatou och Ramatoulaye har delat ljuvt och lett på sin väg från unga flickor till vuxna kvinnor och de delar också den äldre medelålderns stigma: att ställas åt sidan för en andra, yngre hustru. De har emellertid tagit itu med sin situation på helt olika sätt. Aissatou väljer att skilja sig, att flytta utomlands och göra yrkeskarriär. Ramatoulaye kämpar på hemmaplan i Dakar med en allt tyngre börda av dubbelarbete, ansvar för de tolv barnen och oro för ekonomin, eftersom mannen spenderar allt på att hålla sin yngsta hustru och hennes föräldrar i ståndsmässig inramning.

På ett lågmält men mycket intensivt språk skildras kvinnans ställning i ett muslimskt samhälle hårt bundet av tradition och släktband.
Religioner och orättvisa lagar har enligt Bâ cementerat många kvinnors öden, ändå ser hon kvinnofrigörelsens "oåterkalleliga strömningar" men inser att förändringen måste komma inifrån och att den inte kan ske utan smärta och ömsesidiga eftergifter.

Boken tilldelades det prestigefyllda Nomapriset på bokmässan i Frankfurt i oktober 1980. Den har gått ut i ett otal upplagor och översatts till sjutton språk.

Barbro Norström Ridaeus