Mariama Bâ

* 1929 i Dakar, Senegal † 1981

Mariama Bâ skildrar den senegalesiska kvinnovärlden i sina två böcker. Den avmytifierade versionen, där kvinnan är smärtsamt medveten om restriktionerna och motsägelserna i sin värld. Hon föddes i Dakar. Hennes far var Senegals förste hälsominister och han ivrade för att hans dotter skulle få en gedigen utbildning. Hennes mor dog när hon var mycket ung och hon växte upp hos sina morföräldrar. Mot morföräldrarnas vilja började hon studera vid en läroanstalt för flickor i Rufisque i utkanten av Dakar. Hennes morföräldrar tyckte hon kunde hålla till godo med en lägre utbildning.

När hon gick i läroverket skrev hon två uppmärksammade essäer. En publicerades i tidskriften Après och den andra, som beskrev hennes lyckliga barndom, men också tog avstånd från den franska assimilerings- politiken, hamnade i en antologi.

Hon gifte sig tidigt med parlamentarikern Obèye Diop, fick nio barn, men skilde sig så småningom.

När hennes debutbok Une si longue lettre publicerades hittade de uppmärksamma många likheter mellan författarinnans och huvudpersonens liv, men Bâ har upprepade gånger förklarat att romanen inte är självbiografisk.

Barbro Norström Ridaeus

Bibliografi – böcker

Un chant écarlate (1981)
Berghs 1983; övers. Karin Nyman
En välskriven roman som handlar om äktenskapet mellan den franska diplomatdottern Mireille och den senegalesiske studenten Ousman, som kommer från betydligt enklare förhå...
Une si longue lettre (1980)
Mariama Bâ debuterade sent, först vid femtio års ålder kom hennes debutbok Brev från Senegal. Ramatoulaye, som just blivit änka, skriver brev till sin väninna...