Divisadero : Annas bok

Översättare:
Original: Divisadero
Romaner Asien

Michael Ondaatjes roman Divisadero har tre huvudpersoner. Handlingen tar sin början i 1970-talet. Anna och den föräldralösa Claire växer upp som en sorts tvillingsyskon hos Annas far på dennes gård i Kalifornien. På gården arbetar också den fyra år äldre Coop, även han föräldralös. Det är död och våld som fört de tre samman och efter att Anna och Coop i hemlighet inlett ett förhållande blir det också våld och (nästan) död som skiljer deras vägar åt. Coop slår sig därefter fram som spelare, Claire arbetar med rättshjälp och Anna blir litteraturforskare.

I fortsättningen blir det tre skilda livshistorier som gestaltas på Ondaatjes poetiska prosa, samtidigt som de på något sätt ändå länkas samman i romanens universum: "Andra människor finns som en dold närvaro inom oss, till och med sådana som vi bara känt en kort tid. Vi hyser dem i vårt inre för återstoden av våra liv, vid varje gräns vi överskrider."

Anders Sjöbohm

Utdrag - citat 

Andra människor finns som en dold närvaro inom oss, till och med sådana som vi bara känt en kort tid. Vi hyser dem i vårt inre för återstoden av våra liv, vid varje gräns vi överskrider.