Förtrollade stenar

Översättare:
Original: Piedras encantadas
Romaner Latinamerika

Med ett säreget och lockande grepp slänger Rey Rosa in läsaren i ett drama med flykt undan polisen, korruption och några skilda personers sökande efter sin plats. Förtrollade stenar är en novell-liknande roman, inte bara på grund av de få sidorna utan med idén att kastas in i en oväntad händelse, få en kortvarig inblick i de inblandades huvuden och sedan lika fort kastas ut.

Joaquín har återvänt till sitt hemland Guatemala och upplever landets makt- och samhällsstruktur där allt går att komma åt eller undan med pengar. När vännen Armando råkar köra på en sexårig adoptivson till en rik familj och smiter från olyckan hamnar de båda i en svår sits och Guatemalas samhällsstruktur blir tydligt: ett litet land med stor korruption och hierarki.

Den adopterade pojken heter Silvestre. Han hör inte hemma där med sitt språk och sitt annorlunda utseende. Istället drömmer han sig bort, till riddarskap och våldsamt motstånd och trivs bättre med gatubarnen än sin rika adoptivfamilj.

Tonen är lättsam, lätt humoristisk, även om det ligger en allvarlig atmosfär kring personerna. Det finns något oroväckande hos romanfigurerna och deras förhållningssätt som fångar läsaren. Själva upplösningen av dramat är också fängslande: Lyckas Armando och Joaquín komma undan? Överlever pojken och vad kommer i så fall att hända med honom? Med korta ögonblick, samtal och tankar, sätts romanen samman.
Annakarin Thorburn