Rodrigo Rey Rosa

* 4 november 1958

Rodrigo Rey Rosa är av många ansedd som en av de viktigaste aktuella författarna i Latinamerika. Hans böcker har översatts till ett flertal språk, som engelska, franska, italienska, tyska, portugisiska, japanska och nu svenska. Hans verk, noveller och kortromaner, utmärker sig för sin språkliga stramhet och enkelhet och för sin samhällskritik.

Efter sina studier flyttade han till New York på grund av "våld och sammandragningar" som rådde i hemlandet. I USA påbörjade han en filmutbildning som han lämnade oavslutad. Senare flyttade han till Tanger, Marocko, och levde där i många år. Han har nu återvänt till Guatemala och är för närvarande bosatt i sitt hemland.

Många av hans romanhistorier utspelar sig utanför Guatemala, men har ofta en koppling till Centralamerika. De behandlar många gånger den moderna människans problem och arbete, hennes ensamhet och fattigdom, grymhet och galenskap. Hans stil är uppmärksammad och böckerna blir ofta varmt mottagna av litteraturkritiker. Det finns gemensamma drag hos de olika verken, ofta skildras märkliga scenarier där inre och yttre våld, det osagda och hemliga trycker på underifrån - såsom i den till svenska översatta romanen Förtrollade stenar. Miljön är ofta hotfull, huvudpersonerna marginaliserade och tvingas söka sin fysiska och existentiella överlevnad. I sin tematik och sitt rättframma sätt att skriva belyser Rey Rosa den samhällsproblematik som föreligger i det aktuella landet. Den författare som tycks ha betytt mest för Rey Rosa både på ett personligt och professionellt plan är Paul Bowles, som höll en skrivarverkstad i Marocko när de träffades. Han kom att bli Rey Rosas viktigaste översättare, läsare och mentor.

År 2004 presenterade Rey Rosa sin första film, som han själv regisserat och som är baserad på hans roman Lo que soñó Sebastián (ung. Det Sebastián drömde) på Sundance Film Festival. Utöver författandet har Rey Rosa även varit verksam som översättare till spanska. Annakarin Thorburn

Titlar på svenska: Förtrollade stenar

Övriga titlar: El cuchillo del mendigo

El agua quieta 1992

Cárcel de árboles

 El salvador de buques 1992

Con cinco barajas:

antología personal 1996

Lo que soñó Sebastián 1994

El cojo bueno 1996 Que me maten si...

1997 Ningún lugar sagrado 1998

La orilla africana 1999

Piedras encantadas 2001

El tren a Travancore (Cartas indias) 2001

Artiklar 

Karavan 2006:4, S 16-19

Externa länkar 

Bibliografi – böcker

Piedras encantadas
Med ett säreget och lockande grepp slänger Rey Rosa in läsaren i ett drama med flykt undan polisen, korruption och några skilda personers sökande efter sin plats. Förtrollade stenar är en novell-...