Guldsand

(Alternativ titel: Guldstoft)
Guldsand är en av al-Konis mest uppskattade romaner. Den handlar om nomaden Ukhayyad och hans ständige följeslagare -- en ovanlig skäckig fullblodskamel. Ukhayyad har fördrivits från sin stam efter att han avfärdat den fru hans far valt till honom, och vandrar istället ensam i öknen med sin kamel. I norr pågår det ett blodigt krig och i söder en förfärlig torka. Livet blir en kamp för att hålla sig vid liv, och när kamelen insjuknar tvingas han överge sin resekamrat. Men trots att Ukhayyad så småningom slår sig till ro så återvänder kamelen ständigt till honom.

Guldstoft är en klassisk berättelse om en vänskap mellan människa och djur, om ensamhet, och om livet i öknen. Det är en skildring både av det mänskliga psyket och av tuaregfolkets liv och traditioner. al-Koni skriver lågmält och poetiskt och har själv sagt i en intervju att han är ett barn av Dostojevskij och García Marquez.

Boken är den andra i Tranans nya klassikerserie »Tranans moderna klassiker«, där vi lyfter fram böcker som fått klassikerstatus i delar av världen som kanske normalt inte ingår i den svenska klassikerutgivningen, alltid med ett intressant förord.

Förlagsinformation

Externa länkar