Hillela

Översättare:
Original: A sport of nature (1987)
Romaner Sydafrika

En utvecklingsroman om sydafrikanskan Hillela Capran, vars märkliga livsväg från oregerligt problembarn till presidenthustru och diplomatisk virtuos inte bara löper över tre kontinenter och några decennier utan också blir en syntes av det moderna Afrikas historia.
På en exakt och kraftfull prosa skildrar Gordimer en kvinna som är en oöverträffad mästarinna i anpassning, och intet mindre än en ny vit människotyp. Originalets titel, A Sport of Nature, syftar på ett biologiskt fenomen, en spontan mutation där en växts eller ett djurs arvsmassa på ett slående sätt avviker från föräldrarnas.

En mäktig berättelse i många skikt där Hillela tycks fungera som en sambandscentral för det historiska skeendet på den afrikanska kontinenten.

Barbro Norström Ridaeus

Utdrag - citat 

Någonstans under vägen kastade flickan av sig det ena namnet och återuppstod under det andra. Medan hon tuggade tuggummi och såg landskapet glida förbi som ett löpande band av osäkert balanserande klippblock, hållplatser där svarta barn vinkade, betande antilophjordar som galopperade iväg mot horisonten i panisk skräck för det passerande tåget, slängde hon upp Kim på bagagehyllan tillsammans med sin skolhatt och iförde sig Hillela.