Ljus som kärleken, mörk som döden

Översättare:
Original: Ronî mîna evînê, tarî mîna mirinê
Romaner Mellanöstern

När Baz föddes dödades hans föräldrar och han fick tillbringa sin uppväxt på barnhem utan att veta något om sitt ursprung. Som vuxen tjänar han som hänsynslös och framgångsrik officer för Storriket i det långdragna inbördeskriget i Bergslandet.

När Kevok föddes fördrevs hennes familj från sitt hem i Bergslandet och tvingades för en tid bosätta sig i Storrikets ökentrakter. Under sin studietid i Huvudstaden förälskar sig Kevok i Jîr. Men även Jîr är bördig från Bergslandet och hans frihetslängtan driver honom att ansluta sig till motståndskämparna. I sin förtvivlan följer Kevok efter honom och advokatdottern från staden konfronteras med gerillakrigets strapatser.

Så småningom korsas Kevoks och Baz vägar, den unga beslutsamma studentskan möter den äldre livströtte officeren som slitits ner av ensamhet och tilltagande tvivel.

En gripande och tragisk roman, sinnrikt flätad. Om kärlek och död, makt och vanmakt, om förtryck och frihetslängtan, våld och försoning.

Boken innehåller också Mehmed Uzuns försvarstal - Till ordets och berättelsens försvar - i rättegången mot honom i Istanbul den 4 april 2001, sedan boken Ljus som kärleken, mörk som döden beslagtagits.
Förlagsinformation