Mahabharata : D. 1, Tärningen är kastad

Puri 2012
Översättare:
Original: Mahabharata
Litteraturhistoria, Romaner Indien

I denna flertusenåriga berättelse möter vi de fem hjältemodiga pandavabröderna, som oförskyllt förföljs av sina ondskefulla kusiner. Bröderna tvingas delta i en bedräglig tärningsmatch, varvid de frånluras sitt vidsträckta kungarike och alla sina tillgångar, samtidigt som deras undersköna, gemensamma hustru skändas offentligt. Osämjan mellan de båda lägren växer till en släktfejd som hotar att förgöra en stor del av världens krigare. Under tiden får vi lära känna himmelska skönheter, gudar, vismän, kraftfulla krigarkungar och fruktansvärda demoner.

Mahabharata är ett fornindiskt epos i versform om 18 delar skrivet på sanskrit. De ursprungliga berättelserna härrör förmodligen från 800-900-talen f.Kr.
I engelsmannen Kenneth Andersons romanversion av Mahabharata i två delar, Mahabharata : D. 1, Tärningen är kastad  och Mahabharata : D. 2, Det stora kriget, kan vem som helst tränga in i den fascinerande värld som återfinns i Indiens klassiker. Det är en verkligt majestätisk berättelse med hisnande intriger, där samtidigt ett underliggande, djupare tema hela tiden åtföljer själva handlingen.

Den engelska förlagan har översatts av Ingemar Åhlund, som under det senaste dryga decenniet arbetat med svenska versioner av Indiens två främsta episka verk; det andra är Ramayana. Också det senare är en romanversion skriven av Kenneth Anderson, en bok som förmodligen kommer att ges ut under 2015.

Förlagsinformation

Externa länkar