När kommer bussen

Översättare:
Barn Asien

2005 års pristagare av The Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)! En man sitter i en busskur i ett ökenlandskap och väntar på bussen. Han ska resa långt bort och har en stor packning. Och han har en radio. Eftersom bussen dröjer lyssnar han på radion under tiden. Massor av musik! Cyklar, hästkärror och allsköns fordon åker förbi, men ingen buss. Natten kommer med en fantastisk stjärnhimmel. Ingen buss. Morgonen gryr. Ingen buss. Plötsligt kommer bussen men den är full och mannen får inte plats! Han får helt enkelt finna sig i att se bussen försvinna i ett moln av rök och damm. Först väntar han en stund till. Sen bestämmer han sig för att börja gå istället. Med hela sin packning och sin radio som spelar musik."

Ryôji Arai är en bilderbokskonstnär med en alldeles egen lyskraft: djärv, fräck och oförutsägbar." Så lyder en del av juryns motivering.Denne japanske illustratör och konstnär är mycket känd i Japan, men inte så spridd i resten av världen än. Hans bilder sjunger av färg, fantasi och lekfullhet. De är naiva och roliga och är fulla av överraskande moment.

Översättaren Lars Vargö har varit diplomat i Japan och arbetar som japanexpert och tolk på Riksdagens internationella kansli. Vid flera av Arais besök i Sverige har Lars Vargö fungerat som tolk vid seminarier och intrevjuer. Lars Vargö har också gett ut böcker om japansk kultur och litteratur och har tolkat Haiku-dikter till svenska.

Förlagsinformation