Nudelbagaren

Nudelbagaren är ett lysande stycke "röd humor", en vass och rolig roman om livets absurditeter och grymhet i det moderna Kina.

Varje vecka träffas två vänner för att äta middag tillsammans. Den ene är författare, den andre är professionell blodgivare. De båda vännerna utgör ett udda par, där en strävar efter att briljera intellektuellt, medan den andre har blivit rik på sin gränslösa entreprenörsanda. Under en kväll med ett övermått av mat och dryck, börjar författaren berätta om sitt arbete. Han inleder med klagomål över den historia om en kommunistisk hjälte han måste skriva men sedan avslöjar han vilka skrönor han vill berätta, om han bara hade den friheten ?

Där hittar vi bland andra en ung man som köper en gammal brännugn från en konstskola och öppnar ett krematorium, där han med skadeglädje tar sig an liken av poliser och partisekreterare. Vi får också möte en skådespelerska med brustet hjärta vars sista föreställning blir att begå självmord inför publik, och en illegal invandrare som skriver fantasifulla brev åt analfabeter för att få ihop till brödfödan.

"Nudelbagarens" satiriska tonläge ledde till att den förbjöds i landet. Det är den andra boken av Ma Jian som översatts till svenska. "Rött damm ? en resa genom Kina" kom under våren 2007.
Förlagsinformation