Ris

Översättare:
Original: 《米》
Romaner Kina

Hunger, hat och hämnd är de tre grundkomponenterna i denna roman om bondpojken Wulongs karriär i risbranschen och den undre världen i 1920- och 1930-talets Kina. Med brutal hänsynslöshet och en ständig känsla av att vara förnedrad arbetar han sig upp från utblottad tiggare till maffiaboss med munnen full av guldtänder. Efter sig lämnar han ödeläggelse och en dysfunktionell familj, där de bägge systrarna Zhiyun och Qiyun båda för en tid blir hans hustrur och där hans våldsamma arv förs vidare till nästa generation.

En modern kinesisk klassiker som skoningslöst skildrar svältens och fattigdomens konsekvenser, samt kvinnors och barns utsatta position i ett samhälle där bara den starkaste överlever.

Förlagsinformation

Wulong tar sig fram mellan godset och människorna på perrongen. Han går ut på gatan, åt det håll där husen står tätare. Flera dagars svält någ nu sin kulmen och det känns som om magen är så tom att den blöder. Det är tre dygn sedan han senast åt. Medan han går stoppar han in handen i packningen och får fatt på några hårda knottror som han pillar ut en efter en och stoppar i munnen. Det knastrar när han tuggar på dem. Det är en näve ris. Råris från Wulongs hemby Fengyangshu. Tuggande på sin sista näve ris vandrar Wulong långsamt in i norra staden