Slut på kritan

Översättare:
Original: Le Crédit a voyagé (2005)
Romaner Afrika

Slut på kritan publicerades i Frankrike år 2005 och fick positivt mottagande av både kritiker och publik. Romanen vann flera litterära priser (bl.a. Prix des cinq continents de la Francophonie 2005 och Prix RFO du livre 2005) och den har översatts till ett tiotal språk, bland andra engelska, spanska och polska.

Huvudpersonen i romanen kallas ?Spruckna glaset? och han är en 64-årig, alkoholiserad f.d. lärare som får uppdraget att skriva en bok om de originella kunder som han möter i den sunkiga baren »Le Crédit a voyagé« (»Slut på kritan«) i hamnstaden Pointe Noire.
Baren anses av landets makthavare vara det syndens näste som alla landets olyckor beror på och utgår ifrån. Det vill barägaren både bevisa och motbevisa, det är därför han ger "Spruckna glaset" det svåra men ärofyllda uppdraget.

Alain Mabanckous roman är ett sorglustigt porträtt av gestalternas oftast tragiska existenser både i hemlandet Kongo-Brazzaville och utomlands.Mabanckous prosa karaktäriseras av djup litterär medvetenhet som visas bland annat i kraft av en hel del gömda litterära referenser och ironiska drag. Stundtals påminner stilen om den fanske medeltidsförfattaren Rabelais och hans underbart groteska skildringar
Förlagsinformation