Abd el-Rahman Sharqawi

* 1920 † 1987

Född i en by i Nildeltat, yngste son till en lantlig notabilitet, studerade Sharqawi vidare i Kairo och avlade en juridisk examen vid Kairouniversitetet 1943. Han deltog i den politisk-litterära jäsningen under 40-talet och var med om att redigera flera avantgardistiska tidskrifter. Han hamnade i fängelse för sin aktivitet för att strax därpå tillbringa ett år i Paris (1950-51).

Han debuterade nästan samtidigt som poet, novellist och romanförfattare och bidrog på ett avgörande sätt till den "realistiska revolutionen" i början av 50-talet. Den långa politiska dikten "Öppet brev från en egyptisk far till president Truman" gjorde hans namn vida känt, även utanför Egypten. Men det stora genombrottet kom med romanen "Jorden" 1954, den fortfarande populäraste och livfullaste skildring som tecknats av de egyptiska böndernas liv och sociala förhållanden. Under den kritiska sommar i början på 30-talet då handlingen äger rum utkämpas en bitter strid om kontrollen över bevattningen. Trots det är grundstämningen optimistisk och i de många dråpliga scenerna är det ofta de rika och mäktiga som råkar illa ut. Romanen filmatiserades på ett sällsynt lyckat sätt av Yousef Shahin 1969 och har antagligen nått en ännu större arabisk publik på den vägen.

I fortsättningen följde Sharqawi en karriär som författare och journalist som var typisk för perioden. I romanen "Bonden" (1967) försökte han upprepa succén med "Jorden". Han skrev några teaterpjäser med historiska motiv. I en studie från samma tid, "Muhammed, frihetens apostel", gjorde han en socialistisk tolkning av islam.

Sharqawi reagerade skarpt på frihetsinskränkningarna under senare delen av Nassers styre och var en av de få inom den egyptiska vänstern som applåderade Sadats kupp mot den dittills härskande säkerhetsapparaten i maj 1971. Han blev chefredaktör för den stora veckotidningen Roze el-Yousef. Sex år senare fick han lämna den posten i samband med regimens strävan att avlägsna de sista resterna av vänsterns inflytande i media. Han hamnade dock personligen ingalunda i onåd utan blev istället generalsekreterare i Högre rådet för litteraturen och konsterna. Hans skrivande koncentrerades i fortsättningen till veckokommentarer i den ledande tidningen al-Ahram. Ingvar Rydberg Översatt verk: Jorden. Prisma, 1975

Bibliografi – böcker

Al-Ard (1954)
Prisma 1977; övers. Ingvar Rydberg
"Jorden" är den livfullaste och populäraste roman som skrivits om de egyptiska böndernas levnadsförhållanden. Handlingen utspelas i en by i Nildeltat några...