Athol Fugard

* 11 juni 1932 i Middelburg, Östra Kapprovinsen, Sydafrika

Athol Fugard är Sydafrikas i särklass främste dramatiker, spelad över hela världen. Han är vit, med sina egna ord en "afrikaaner som skriver på engelska", född 1932. Han har en stor produktion bakom sig. En av hans mest kända pjäser är Boesman och Lena, också spelad i Sverige. Hans dramatik under apartheidtiden skildrar med en stark och kritisk röst de svartas omänskliga förhållanden. Han framförde sina pjäser under den tiden i kåkstäderna för deras invånare och hela tiden på flykt undan polisen. De föreställningarna utvecklades för det mesta till ett slags mer eller improviserad workshopsteater med livligt deltagande av publiken.

Under en period var han berövad sitt pass och var tvungen att producera sina pjäser utomlands, vilket gjorde honom känd även utanför Sydafrika. Oftast har pjäserna premiärvisats - i Sydafrika, London eller New York - på teatrar långt från teaterlivets huvudfåra. Stilmässigt har Fugard rört sig mellan socialrealism, kammarspel (närmast i Becketts anda) och poetisk symbolism. Flera av pjäserna har - liksom hans enda roman Tsotsi - bildat underlag för filmer.

Jan Ristarp

Bibliografi – böcker

Tsotsi (1980)
Brombergs 2006; övers. Meta Ottosson
Tsotsi (ordet betyder gangster) är den sydafrikanske dramatikern Fugards enda roman, ursprungligen skriven i slutet av 1950-talet men inte publicerad förrän trettio år senare....