Charles Mungoshi

* 2 december 1947 † 16 februari 2019 i Harare

En av Zimbabwes mest kända författare som framför allt publicerat novellsamlingarsom Coming of the dry season (1972) och den prisbelönadeWalking still (1998) och den skakande/tragiska familjeromanen Wating for the rain (1975).

Senaste översättningen till svenska är den prisade novellsamlingen Det tomma huset.Mungoshi är dessutom en charmig sagoberättare med en mycket personlig stil, humoristisk och med sälta. Han har lyssnat in och levt med afrikansk folklore (shona) från det han var 4-årig vallpojke.

Hans bok Stories from aShona childhood(1990) gav honom ett stort afrikanskt pris 1990. Fortsättningen One day, Long Ago More stories from a Shona Childhood (1991), illustrerad av Luke Toronga, innehåller fyra längre berättelser, som förmedlar underfundig afrikansk klokhet och människokunskap i fabelns och sagans form. Ingen av hans shona-historier är översatta till svenska.

Britt Isaksson

Bibliografi – böcker

Walking still
I de nio berättelserna i Det tomma huset visar Charles Mungoshi sin styrka som klarsynt iakttagare och nyanserad skildrare av de konflikter mellan tradition och modernitet som sätter sin prägel på...