Guillermo Arriaga

* 13 mars 1958 i Mexico City, Mexiko

Guillermo Arriaga, född 1958 i Mexiko city, är medialärare, författare, manusförfattare,producent och regissör. Han är världskänd för sina manus till prisbelönade filmer som Amores Perros (2000), 21 Grams (2004) och Babel (2006). Med filmen the Burning Plain, som premiärvisades18 september 2009, debuterade han som regissör.

Arriaga själv förnekar påståendet som spritts via wikipedia att han vuxit upp i en Mexiko Citys mest våldsamma stadsdelar och att han varit professionell fotbollsspelare. Det stämmer däremot att han ofta råkade i bråk som tonåring och förlorade luktsinnet i ett slagsmål när han var 13 år. I sina böcker och filmer skildrar han ofta lukt och smak och säger att han är besatt av dofter precis som den blinde Borges var besatt av speglar i sina verk.

Ett återkommande tema i Arriagas verk är döden. Arriaga förklarar att han gärna vill ta fram i ljuset sådana aspekter av livet som vi helst förnekar, som t.ex. döden och konsekvenserna för de som överlever.

Som ung var han med om en allvarlig bilolycka som präglat hans förhållningssätt till livet. Ett mycket skört liv,som kan förändras på ett ögonblick. William Faulkner, som menade att om man ville vara universell skulle man skriva om sin granne,är en av Arriagas läromästare. De historier han berättar har inspirerats av händelser i hans eget liv, och han skildrar knappast stereotyper.Kärlek och identitet är också återkommande, ofta normöverskridande, teman.

I En svag doft av död utvecklar sig en kärleksaffär mellan en pojke och en död flicka, byggd på lögner. Sammanträffanden och episodiska berättelser som vävs samman är en grundläggande struktur i hans berättande. Berättandet är aldrig linjärt och varje historia berättas på ett eget sätt. Han beskriver sitt sätt att arbeta som mycket intuitivt och undersökande, där oförutsedda möten kan utgöra skillnaden mellan liv och död.

Arriagaser sig själv som ateist och humanist. Han reflekterar ofta över livets mysterier och sätter värde på ögonblicket, på sin fru och sina två barn och på att kunna utföra sitt hantverk. Arriaga är mycket sportintresserad och är också en hängiven jägare. Under jaktperioder har han levt mycket nära människorna på den torra mexikanska landsbygden i gränslandet mot USA. De har blivit hans goda vänner. Dessa miljöer och människor har gjort stort intryck på honom och han skildrar dem i flera av sina verk. [Red.]

Filmer ·Amores perros (2000) ·The Hire: Powder Keg (2001) ·21 Grams (2004) ·The Three Burials of Melquiades Estrada (2005) ·Babel (2006) ·El Búfalo de la Noche (2007) ·The Burning Plain (2009) Romaner ·Escuadrón Guillotina (1991) ·Un Dulce Olor a Muerte (1994) ·El Búfalo de la Noche (1999)

Artiklar 

Läs intervju med Arriaga i Världslitteraturklubben

Citat 

Med den uppväxt jag har så vet jag att utbildning kan förändra världen, därför ville jag arbeta med utbildning och förändring. I mitt skrivande har jag däremot haft andra ambitioner. När jag skrev ville jag berätta levande historier, vara så omsorgsfull om språket och strukturen som jag någonsin kunde.
Ur [[Intervju med Guillermo Arriaga]]

Det är inte den mexikanska landsbygden som jag skildrar, utan hur ett samhälle använder sig av lögner för att slippa förändras och bevara status quo. I ett samhälle kan lögner föra människor samman. Se bara på alla politiska mord - de sker överallt i världen.
Ur [[Intervju med Guillermo Arriaga]]

När jag skriver har jag inget budskap i åtanke. Allt en författare kan hoppas på är en intensiv dialog med läsaren. Jag måste kunna lita på att läsaren vet hur boken kan användas.
Ur [[Intervju med Guillermo Arriaga]]

Bibliografi – böcker

Un dulce olor a muerte
Hämndens krafter sätts snabbt igång när en ung flicka hittas mördad i en by på mexikanska landsbygden. Stärkta av ryktesspridningen pekar byborna ut en syndabock. Mot sin vilja utses femtonåriga...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.

Övers. Lena E. Heyman
Novell. Förekommer i Karavan 2009:3.
Övers. Lena E. Heyman
Novell. Förekommer i Karavan 2009:3.