Haroldo Conti

* 25 maj 1925 i Chacabuco, Buenos Aires, Argentina † 1976

Haroldo Conti föddes i Chacabucho, ett litet lantligt samhälle i Buenos Aires-provinsen.

Conti debuterade 1962 med romanen Sudeste, följd av novellsamlingen Todos los veranos 1964. Haroldo Conti hade fått sju böcker utgivna och belönats med många litterära utmärkelser när han den 4 maj 1976 kidnappades från sitt hem av beväpnade män. Hans radikala åsikter och sympati för den kubanska revolutionen förvandlade honom till en farlig individ i de styrande militärernas ögon. Personer som frisläppts ur fängelserna har vittnat om att de sett honom, vid liv men svårt torterad, senare samma år.

I oktober 1980 nämnde Argentinas dåvarande diktator general Videla i ett samtal med spanska journalister för första gången Contis namn och gjorde då uttalanden som tydde på att Conti dött i fängelse. Han uppgav dock varken när, hur eller var.

Haroldo Conti var en riktig mångsysslare. På det kulturella området ägnade han sig förutom skönlitteraturen åt bl a film och journalistik. Han tillhörde liksom sin hustru Marta Scavac medarbetarna i den livaktiga kulturtidskriften Crisis, som startade 1973. Tidskriften stängdes av militärerna 1976 men återuppstod senare.

Den colombianske författaren Gabriel García Márquez, som var vän till Conti, har berättat hur dennes hem i den argentinska huvudstaden bar samma lantliga prägel: "...han födde upp katter, duvor, barn och hundar och hade små täppor där han odlade grönsaker och blommor".

Conti debuterade 1962 med romanen Sudeste, följd av nobvellsamlingen Todos los veranos 1964. Vid tiden för bortförandet arbetade han med en novellsamling och förberedde en andra del av boken om Mascaró.

Bibliografi – böcker

Mascaró el cazador americano (1975)
Boken om Mascaró är en folkligt fabulerande berättelse - "omstörtande" enligt militären. Conti skrev romanen i nära samarbete med hustrun Marta och...