Hoda Barakat Arabiska: هدى بركات

* 1952 i Beirut, Libanon

Hoda Barakat, född i Beirut 1952, tog en fil.kand. i fransk litteratur vid Libanesiska universitetet och arbetade därefter som lärare, journalist och översättare på olika håll i Libanon. Hon blev kvar i landet under nästan hela inbördeskriget för att 1989 flytta till Paris med sina två barn. Där har hon verkat som journalist på Radio Orients nyhetsredaktion.

Hon har blivit en stark kvinnlig röst bland arabiska romanförfattarinnor, även om hon inte driver feministiska frågor som ett huvudtema. Det kan bero på att den avgörande erfarenhet som kommit att prägla hennes författarskap är det libanesiska inbördeskriget. Hon inledde sitt författarskap med en samling texter om kvinnors liv i krigets Beirut och om berömda kvinnor i historien, "Kvinnliga besökare". 1988 var hon med om att starta kvinnotidskriften "Shahrazad".

Hennes originella romaner, skrivna i jagform, har genomgående män i samhällets utkanter som huvudpersoner. Hon slog igenom med "Sten av skratt" 1990, som handlar om en ung homosexuell man som försöker leva ett avskärmat privat liv i Beirut men till slut dras in i kriget. Uppmärksammad har också "Passionerade människor" från 1993 blivit. Den första romanen av henne som översatts till svenska, "Vattenplöjaren", skrev hon 1995-98 och handlar om en ensam mans liv i det ödelagda Beirut.

Ingvar Rydberg

Bibliografi – böcker

H a¯rith al-miya¯h (1998)
Leopard 2008; övers. Gail Ramsay
"Vattenplöjaren" är Hoda Barakats tredje roman. Den följer en ensam mans liv i Beiruts spöklika ruinkvarter mot inbördeskrigets slut. Inga människor syns då längre till. Husresterna är övervuxna av...