Lewis Nkosi

* 5 december 1936 i Durban, Sydafrika † 5 september 2010

Lewis Nkosi föddes i Durban. Hans karriär, främst som litteraturkritiker och essäist startade redan 1955, när han som nittonåring började skriva i veckotidningen Natal Sun. Redan följande år hade han kvalificerat sig för anställning vid redaktionen för den populära tidskriften Drum. Snart avancerade han till förstereporter och reportagechef på tidningen.

För att kunna utnyttja ett stipendium för universitetsstudier i USA, tvingades Nkosi att gå i landsflykt 1960 och hans skriverier förbjöds i Sydafrika. 1960-61 studerade han journalistik vid Harvarduniversitetet.

Hans artiklar och essäer har publicerats i en mängd internationella tidskrifter som The New Yorker, The Spectator, The Guardian, The Observer och Africa Report. Ett urval av hans essäer och artiklar i skilda ämnen finns samlade i Home and exile (1964), The transplanted heart (1974), som innehåller essäer om politik, konst och resor, och i Tasks and masks: themes and styles of African literature (1981), där det är den afrikanska skönlitteraturen som analyseras.

1986 kom Nkosis debutroman Mating birds. Han har också skrivit pjäser, bl.a. The rhythm of violence (1964), som tilldrar sig i 1960-talets Johannesburg och handlar om polisbrutalitet och rasmotsättningar.

Under 1960-talet levde Nkosi under flera år i London, där han arbetade som litterär redaktör för The New African och reporter för TV-serien African writers of today. På sjuttiotalet återvände han till Afrika och bosatte sig i Lusaka i Zambia, där han föreläste i litteratur vid universitetet. Samma syssla har han nu i Laramie, Wyoming.

Nkosi har inte förlorat kontakten med den sydafrikanska verkligheten. Han har en återkommande helsida i den litterära tidskriften Southern African Review of Books och han har också gästföreläst i hemlandet.

Barbro Norström Ridaeus

Bibliografi – böcker

Mating birds (1986)
I Nkosis debutroman är temat raslagarnas inverkan på förhållandet mellan kvinna och man. Den lag det gäller, förbudet om sexuellt umgänge över rasgrä...