Mahmoud Shukair

* 1941 i Jabal al-Mukabbar, Jerusalem

Mahmoud Shukair är född 1941 och har studerat filosofi och sociologi vid universitetet i Damaskus.  Efter Israels ockupation av östra Jerusalem 1967 fängslades han i perioder och deporterades till Libanon 1975.  Sedan levde han i exil i många år i olika länder men kunde återvända till Jerusalem 1993 och har bott där sedan dess.  Förutom skönlitteratur har han också arbetat som kulturredaktör för arabiska tidskrifter och som lärare samt varit engage­rad i kulturpolitik.

Han har genom åren blivit mest känd för sina korta noveller — nio novellsamlingar hittills — men har dessutom publicerat ett stort antal verk i andra genrer, bland annat barnböcker.  2011 tilldelades han Mahmoud Darwish pris för "Freedom of Expression".  2016 nominerades han för det arabiska Bookerpriset IPAF för sin roman som i engelsk översättning fick titeln Praise for the Women of the Family och som tilldrar sig i beduinmiljö.

Han skriver noveller och romaner för vuxna och tonåringar. Han är författare till fyrtiofem böcker, sex tv-serier och fyra pjäser. Hans berättelser har översatts till flera språk, inklusive engelska, franska, tyska, kinesiska, mongoliska och tjeckiska. Han har haft ledande positioner inom Jordanian Writers' Union och Union of Palestinian Writers and Journalists. 2011 tilldelades han Mahmoud Darwish-priset för yttrandefrihet. Han har tillbringat sitt liv mellan Beirut, Amman och Prag och bor nu i Jerusalem.

Förlagsinformaiton och arabfiction.org

Bibliografi – böcker

Alhambra 2022; övers. Kerstin Eksell
Under ytan finns en ständig rädsla för våldet.  I nattens mörker ekar gatorna av soldaternas steg, av klappret av hästhovar mot stenläggningen, av...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.