Paulo Lins

* 1958 i Rio de Janeiro, Brasilien

Den uppmärksammade romanen Cidade de Deus utspelar sig i en fattig kåkstad - favela - i Río de Janeiro och det är en miljö som Paulo Lins är väl förtrogen med. Han flyttade själv som sjuåring till kåkstaden Cidade de Deus i Rio, och bodde där tills han var över 30. Han växte upp i en fattig familj som dock inte, vilket han velat betona, var kriminell och där barnen gavs möjlighet att studera. Under sina sista år i Cidade de Deus börjande han som forskarassistent att intervjua de kriminella ungdomsgängen där - material som han sedan baserat sin kända roman på.

Efter att ha påbörjat litteraturstudier vid ett av universiteten i Río anslöt sig Paulo Lins på 1980-talet till ett kooperativ av poeter, som slagit sig samman bl a för att kunna publicera sina verk eftersom förslagens intresse för lyrik var - och är - svalt.

Han debuterade 1986 med diktsamlingen Sobre o sol . Samma år började han arbeta som assistent åt antropologen Alba Zaluar, ett uppdrag som fortsatte till 1993. Han har sedan bl a skrivit manus till TV-filmer och medverkat som skribent i olika tidningar och tidskrifter. Han också arbetat med musikvideor. Enligt egen utsago är det filmmanus som han allra helst arbetar med.

Med Cidade de Deus, som utkom 1997, slog Paulo Lins igenombåde i Brasilien - där romanen blivit en bestseller - och internationellt. Boken väckte en häftig debatt i Brasilien, inte minst som den lyfte fram en verklighet som många brasilianare inte vill kännas vid och framför allt inte lyfta fram inför omvärlden.

Romanen har filmatiserats och hade svensk biopremiär hösten 2003. Författaren besökte då också Sverige.

Lins är en politiskt och socialt engagerad författare, som gärna deltar i den politiska debatten och inte drar sig för att kritisera de stora klasskillnaderna i Brasilien och det utländska inflytande över landet. Han är god vän till president Lula.

Eva Stenvång

Bibliografi – böcker

Cidade de Deus
Cidade de Deus, som romanen handlar om, finns i verkligheten. Stadsdelen kom till på 1970-talet för att hysa människor som förlorat sina hem vid en översvämning. Ett...