Zena el Khalil

* 1976

Zena el Khalil föddes i England av libanesiska föräldrar, tillbringade sin barndom i Nigeria för att sedan återvända till England och avsluta sina skolstudier där. Hon flyttade därefter till Beirut för att återfinna sina rötter som hon sagt. Hon tog en grundexamen vid Amerikanska universitetet och fullbordade sin utbildning med en mastersexamen vid School of the Visual Arts i New York 2002.

El Khalil är i första hand konstnär och sysslar med en mångfald uttryck alltifrån målning, installationer, performance till video och collage. Centrala ämnen är våld och genus på basis av det material hon mött på olika håll i Beirut. Fotokopierade bilder av milismän och civila, kvinnor och hennes egna familjemedlemmar styrs ut med allting från plastblommor, glitter och arabesker till kuffiyor och kalasjnikovar. Särskilt gillar hon att ta hemska, våldsamma förlagor och ge dem en helt annan, fredlig innebörd med hjälp av feministiska attribut. Hon har haft utställningar i USA, Europa och olika länder i mellanöstern.

Under Libanonkriget sommaren 2006, då Israel bombade Hizbullahs baser och det mesta avlandets infrastruktur, började hon redan de första timmarna skriva mejl till vänner om hur hon och hennes närmaste omgivning upplevde vad som skedde. De gjordes om till en blogg, beirutupdate, som väckte stort intresse runt om i världen och fick prominent plats i CNN:s och BBC:s nyhetssändningar. Avsnitt från den togs med i antologin ”Lebanon, Lebanon”, som Saqi Books i London gav ut strax därpå.

2008 fullbordade el Khalil sin första roman, ”Beirut, I love you”, som hade denna blogg som utgångspunkt men till största delen handlar om hennes omtumlande liv i denna stad alltsedan hon kom dit 1994.

Ingvar Rydberg

Bibliografi – böcker

Beirut, i love you
Denna roman har vuxit fram ur en blogg. Det har blivit allt vanligare på den senaste tiden i arabvärlden, främst bland unga kvinnor. I Egypten har flera sådana romaner sålt i tiotusentals exemplar....