Avspärrningen

Shanghai 1940, under den japanska ockupationen. I en laglös stad rör sig utländska affärsmän och diplomater, agenter och dubbelagenter, landsförrädare och patrioter sida vid sida. Medlöparen herr Ding dödas i ett sprängattentat, och japanska agenter spärrar av huset för att hitta förövaren.

Tillbaka till 1942

"Det sägs att på vintern 1943 (någon gång i början av året) började det snöa kraftigt i Henan och senare, i den sjunde månaden, regnade det ordentligt. Detta var goda tecken. Vi hoppades på att sommaren och hösten under Himlens överinseende skulle bringa stora skördar.

Mikrokosmos

Moderniteten har nått Japan. Automobilerna trängs med rikshadragarna på Tokyos gator. Bobbat hår bryter mot geishornas gammalmodiga koaffyrer. Författaren Kinpei lever med den betydligt yngre Ginko ... en förortsgeisha som överlevt upp- och nedgångar och öppnat eget hus.

Halvblodsblues

Berlin 1939. Barndomsvännerna Sid och Chip har tagit sig från Baltimores bakgator till Berlins rökiga barer för att lira jazz och leva gott. Men sedan nazisterna kom till makten är deras musik bannlyst och staden är stum och hotfull.

Dagens klara ljus

I Dagens klara ljus slår omvälvande politiska händelser in i vardagen, in i ett förfallet hus i Old Delhi, där Bim och hennes efterblivna bror är bosatta. Romanen har komponerats med dagen som princip. Den inleds en tidig morgon i trädgården och avslutas en sval afton i en grannträdgård.

Stad av saffran : alexandrinska berättelser : roman

Romanen bygger på författarens minnen av sin barndom och ungdom i Alexandria på 30- och 40-talen. Den består av nio separata kapitel, som nära hänger samman, även om de inte fortlöper kronologiskt.

Ett äventyr i Jerusalem

En humoristisk pojkskildring, delvis självbiografisk, berättad i jagform av 11-årige Sumchi om livet i Jerusalem några sommarmånader under det brittiska mandatet före staten Israels bildande 1948. En cykel byts mot ett elektriskt tåg, mot en hund, mot en pennvässare.

Flammande fjäril

Berättelsen om kärleken mellan Phephelaphi och Fumbatha och deras tillvaro i Zimbabwe under 1940-talet.Yvonne Veras magnetiska språk förmedlar förtvivlan och hopp, glädje och lidande hos en ung afrikansk kvinna.
Förlagsreklam

Midaqq-gränden

Romanen "Midaqq-gränden" hör till den tidiga, realistiska perioden i Mahfouz författarskap. Handlingen utspelas i det gamla Kairo under andra världskriget - i en gränd där alla känner alla. Kirshas kafé är samlingspunkten för berättelsens manliga huvudpersoner.

Den siste brodern

När David visar sig i drömmen återupplever Raj sin barndom på ön Mauritius sextio år tidigare: den primitiva bostaden i lägret intill det oändliga sockerrörsfältet, faderns brutalitet, moderns omsorg om Raj och hans två bröder, hettan och de häftiga skyfallen, cyklonen som slår familjens liv i sp