Levande och döda

Romanen börjar med ett stort antal mänskliga kroppar uppradade längs väggen i en gympasal. Det stinker i värmen, uppsvällda tår sticker ut under lakanen »som tjocka stumpar ingefära«. Det är 1980, platsen är Kwangju i Sydkorea.

Kroppen jag föddes i

Mexiko City. Sjuttiotalet övergår i åttiotal. I en dysfunktionell familj med två föräldrar som lever ut tidens progressiva ideal försöker en ung flicka hitta sin plats i tillvaron.

Förlorade själar

Det är i slutet av åttiotalet och Somalia är på randen till det inbördeskrig som landet fortfarande är drabbat av, och som har slagit sönder varje liten rest av ett politiskt system. I Förlorade själar får vi se de mänskliga dimensionerna av detta sammanbrott, i tre kvinnors kamp för överlevnad.

Vredgat hav

Ofta utspelas Kemals romaner i gårdagens anatoliska byar och berg och handlat om människor förhållande till människor.

Tunga vingar

Temat för romanen Tunga vingar är den kinesiska moderniseringen och ekonomiska förändringen under början av 1980-talet. Handlingen kretsar kring en bilfabrik och läsaren får följa ett antal av dess anställda, hemma och på arbetet, samt även några högt uppsatta politiker.

Arken

Arken handlar om tre frånskilda kvinnor i 40-årsåldern som delar en lägenhet i Beijing. De är alla välutbildade och skickliga i sina yrken men hämmas i sina karriärer av det enkla faktum att de är kvinnor.

Jungfrur av sten

Kezi heter en liten ort 20 mil från storstaden Bulawayo iZimbabwe. Centrum i byn är en affär där bussen stannar och avlämnar människor och paket, där nyheter utbyts och där ortens enda telefonkiosk finns. Dit brukar den unga kvinnan Thenjiwe gå

Oskuldens museum

I Istanbul under sent 1970-tal och tidigt 1980-tal, med militärkuppen 1980 som historiskt nav, möter vi Kemal Basmaci. Kemal är en välbeställd affärsman som studerat i USA och nu ska förlova sig med Sibel.

En ömtålig balans

Handlingen i romanen är koncentrerad till perioden 1975-84 och inleds alltså med primiärministern Indira Gandhis undantagstillstånd. Mistry gör också tillbakablickar genom att belysa sina karaktärers förhistoria. I ett fall går han ända tillbaka till en uppväxt på 1920-talet.