Sagor och fabler som berättas i Somalia

Samlingen innehåller elva berättelser, som berättats i Somalia under flera generationer. flertalet av berättelserna förekommer också i andra kulturer, men med vissa mindre avvikelser.
Fablerna förekommer också i andra kulturer, men med vissa mindre avvikelser.

Folksagor från Tibet

 ”Folksagor från Tibet” är den första samlingen i sitt slag på svenska. Här presenteras femton sagor utvalda att ge en mångfacetterad bild av den tibetanska sagoskatten.

Tusen och en natt

Kung Shahriar har bedragits av sin hustru och hämnas gruvligt på hela kvinnosläktet.

Sagor från Munzurberget

Innehåll: Ferhat ; Den grönögda björnen ; Den lysande lådan ; Den glänsande honungen ; Mor Fatima ; Lille Mico ; Gökungen ; Myrorna ; Fårklipparen ; Svalan och enen ; Gnistan

Hakawati : sagoberättaren

Romanen är uppkallad efter den arabiska beteckningen på en professionell berättare (en numera även i Mellanöstern utdödd sysselsättning).

Kinesiska sagor

Förlaget Niloe har genom åren gett ut sagosamlingar från de stora sagoländerna i ständiga nyutgåvor.

Ungkarlen och bönan : en saga från Marocko

Rosa kan klättra upp i allt från träd till stuprör. Och det är tur för henne, för hennes elaka styvmor och styvsyster tvingar henne att sova på taket. Så häder det sig att kungen lottar ut sin son. Utanför slottet står ett enormt träd, och den som kan klättra längst upp i toppen får prinsen.

Tam Cám

Det i asiatiska sagoländerna mycket älskade "Askunge-motivet" i en ursprunglig form.
Britt Isaksson

Kung Markatta och den mystiska ginsengfrukten

En gammal saga med nya fräscha bilder av Zhao Ke-Biao om kung Markatta (Sun Wukong) och ett av hans många upptåg under Resan till Väst, en kinesisk äventyrsroman från 1500-talet som handlar om hur Tang-prästen Xuan Zang färdas till Indien på 600-talet för att hämta buddhistiska skrifter till Kina

Kensington Gardens

Mitt i London ligger Kensington Gardens. Där finns statyn över Peter Pan; ett monument över vuxenvärldens heroiska men dödsdömda försök att i sagans form återvinna sin barndom. Mellan saga och biografi bygger den argentinske författaren Rodrigo Fresán sin Kensington Gardens.