Det gröna huset

Översättare:
Original: La casa verde (1965)
Romaner Peru

Romanen utspelar sig i Perus inland, dels i Vargas Llosas hemstad Piura, dels i ett regnskogsområde med indianer och gummiarbetare. Här finns också ett kloster där nunnorna i Guds namn ägnar sig åt att röva bort indianflickor.

Eva Stenvång

Det gröna huset hör till de stora verken i den latinamerikanska litteraturen. Huvudrollen spelar djungeln, den ogenomträngliga och aldrig tysta, den ständigt lurande och hotfulla, moskitfyllda och alltid skrämmande.
Aftonbladet

Don Anselmo kommer som främling till garnisonsstaden Piura i norra Peru där han bygger upp en bordellverksamhet i Gröna Huset. Den råbarkade sergeanten Lituma, som är en flitig besökare på bordellen, lämnar Piura när han kallas ut på ett militärt uppdrag i den peruanska djungeln. Lituma ska eskortera några spanska nunnor från djungelklostret Santa Maria de Nieva uppför floden för att de ska kunna fånga in indianflickor och uppfostra dem till goda katoliker.
Lituma förälskar sig i indiankvinnan Bonifacia och tar med henne tillbaka till Piura, men Lituma återfaller genast i gamla vanor och tvingar Bonifacia att prostituera sig i Gröna Huset. När Piuras invånare under ledning av fader García kräver att bordellen ska stängas bryter elden lös.

Förlagsinformation