En isbjörns memoarer

En isbjörns memoarer får vi följa tre generationer kändisar: en författare, en cirkusartist och en världsberömd djurparks­attration. Och som titeln antyder – de är alla isbjörnar, som rör sig i vårt samhälle och talar och interagerar med oss.

Den första björnen, mormodern, skriver en memoar som blir en oväntad bästsäljare i Sovjet, där hon bor. Framgången får henne att flytta till Kanada, där hon föder sin dotter Tosca, som berättar bokens andra del. Tosca är en pionjär inom cirkusen och blir en lysande stjärna i DDR. Hon föder i sin tur sonen Knut, som världen känner som den gulliga isbjörnsungen som blev bortstött av sin mor och föddes upp av sin djurskötare Matthias på Berlins zoo. Isbjörnarnas liv sammanfaller med den dramatiska utvecklingen i efterkrigstidens Europa, som är ständigt närvarande i romanen.

Yoko Tawadas märkliga men på inget vis svårtillgängliga roman är inte ett försök att förstå djurvärlden; det är ett försök att förstå mänskligheten. Genom att se på oss genom ett djurs ögon kan hon blottlägga alla våra brister och inkonsekvenser. Det är en tankeväckande och ögonöppnande roman

Förlagsinformation