Klagosång över Miguel Pruneda

Översättare:
Original: Duelo por Miguel Pruneda (2002)
Romaner Latinamerika
Ämnesord:

Detta är en vriden historia om en man som tröttnat på allt och drömmer sig tillbaka till pojkåren, till andra värden och äventyr. Döden är närvarande på ett högst skruvat sätt, och humorn genomgående.

Huvudpersonen är Miguel Pruneda, en fullfjädrad antihjälte: småfet, självisk och uppgiven. När han får reda på att han ska firas för sina trettio år som anställd vägrar han gå till jobbet. Istället deppar han över sitt förfall och förlusten av barndomens entusiasm. Omgivningen tycks honom falsk och hopplös. Han längtar tillbaka till den jämnåriga barndomsvännen Faustino, till tiden de tillbringade på kyrkogården, deras samtal och fantasier om de döda och döden. Han ställer inte upp på några förväntningar och hustrun får vänta förgäves på restaurangbesök och komplimanger. Istället drömmer han om yngre kvinnor eller ännu hellre; mördade flickor.
Snart får han en groende hoppfullhet när vardagstristessen bryts och oväntade, absurda saker sker omkring honom: grannens död och uppfyllandet av dennes sista önskan, de inblandades besök, hans egna upptäckter och bekantskaper på kyrkogården.

Med lättheten i språket, de korta kapitlen och de knasiga händelserna lockas läsaren vidare i romanen.
Annakarin Thorburn